Ghid practic pentru alegerea potrivita a gresiei si faiantei

Cum alegem gresia si faianta?

Atunci când îți amenajezi casa sau spațiul de lucru, alegerea gresiei și faianței potrivite poate avea un impact semnificativ asupra aspectului final al încăperii. Este esențial să iei în considerare mai mulți factori înainte de a cumpăra aceste materiale. În acest articol, vom explora aspectele cheie pe care ar trebui să le ai în vedere și vom discuta despre diferitele tipuri de gresie disponibile pe piață.

 1. Stilul și designul: Primul lucru la care ar trebui să te gândești este stilul și designul general pe care îl dorești pentru încăperea respectivă. Fie că este vorba despre o baie modernă, o bucătărie rustică sau un birou minimalist, gresia și faianța trebuie să se potrivească cu conceptul general de design. Alege o paletă de culori, modele și texturi care să se armonizeze cu stilul ales.

 2. Locația: Diferitele încăperi necesită materiale diferite în funcție de nivelul de trafic, nivelul de expunere la umiditate și alți factori specifici. De exemplu, pentru o baie sau o bucătărie, ar trebui să optezi pentru gresie și faianță rezistente la apă și ușor de curățat. Într-un living sau într-un hol, poți alege gresie cu rezistență la trafic intens.

 3. Dimensiunea și forma plăcilor: Gresia și faianța vin în diferite dimensiuni și forme. Acestea pot influența aspectul și percepția spațiului. Plăcile mari pot face ca o încăpere să pară mai spațioasă, în timp ce plăcile mici pot crea un efect mai detaliat. Ai în vedere proporțiile încăperii și alege dimensiunea și forma plăcilor care se potrivesc cel mai bine.

 4. Rezistența și durabilitatea: Este important să verifici clasificarea de rezistență a gresiei și faianței înainte de a le cumpăra. Această clasificare indică nivelul de rezistență la uzură, zgârieturi și impact. Dacă plănuiești să le utilizezi în zone cu trafic intens sau expuse la stres mecanic, asigură-te că alegi materiale durabile, care să reziste în timp.

 5. Finisaj și textură: Finisajul și textura plăcilor pot crea efecte vizuale diferite și pot influența aderența și siguranța. Există gresie și faianță lucioasă, mată, texturată, lucrată manual etc. Gândeste-te la funcționalitatea și aspectul pe care îl dorești și alege finisajul șitextura potrivite în consecință.

 6. Buget: Stabilește-ți un buget înainte de a achiziționa gresia și faianța. Prețurile pot varia în funcție de calitate, design și brand. Ai în vedere și costurile suplimentare, cum ar fi instalarea și materialele auxiliare. Încearcă să găsești un echilibru între calitate și preț pentru a obține cel mai bun raport calitate-preț.

Tipuri de gresie: Există mai multe tipuri de gresie pe piață, fiecare cu caracteristici specifice. Iată câteva dintre cele mai populare:

 1. Gresie ceramică: Este cel mai comun tip de gresie, fabricată din argilă și minerale. Este durabilă, rezistentă la umiditate și ușor de întreținut. Poate fi utilizată într-o varietate de încăperi.

 2. Gresie porțelanată: Este o variantă mai durabilă și rezistentă decât gresia ceramică. Este fabricată prin presare sub presiune ridicată, ceea ce o face ideală pentru zone cu trafic intens și expunere la apă.

 3. Gresie din marmură: Această gresie conferă un aspect elegant și luxos. Este rezistentă și poate fi utilizată în baie, bucătărie sau în zone de recepție.

 4. Gresie din travertin: Este un material natural cu o textură distinctă și aspect rustic. Este durabilă și potrivită pentru podele și pereți în interior.

 5. Gresie din ardezie: Este cunoscută pentru aspectul său natural și robust. Este rezistentă la alunecare și este adesea utilizată în zone umede, cum ar fi băile și piscinele.

Alegerea gresiei și faianței potrivite pentru spațiul tău poate fi o sarcină importantă. Înainte de a face o achiziție, ia în considerare stilul, locația, dimensiunea și forma plăcilor, rezistența, finisajul, textura și bugetul disponibil. Cunoașterea diferitelor tipuri de gresie disponibile îți va oferi mai multă flexibilitate în alegere.

Nu uita să consulți și experți în domeniu pentru a obține sfaturi suplimentare și pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere în funcție de nevoile tale specifice.

Selectarea gresiei și faianței în funcție de tipul spațiului

Introducere: Decorarea cu faianță este o modalitate excelentă de a aduce personalitate și stil în spațiul tău. În fiecare an, apar noi tendințe în designul cu faianță, care pot influența modul în care alegem culorile, nuanțele, tipurile de prelucrare și chitul pentru placarea plăcilor. În acest articol, vom explora tendințele actuale în decorarea cu faianță și vom discuta despre cum să selectezi gresia și faianța potrivite în funcție de tipul spațiului.

 1. Culori și nuanțe: Culorile și nuanțele joacă un rol crucial în designul cu faianță. În prezent, trendul este orientat către culorile naturale, neutre și tonurile pământului, care aduc o atmosferă calmă și relaxantă. Alburile și griurile deschise sunt populare pentru băi și bucătării moderne, în timp ce nuanțele calde de teracotă și verde-măsliniu sunt preferate pentru stilul mediteranean. Culoarea aleasă ar trebui să se încadreze în conceptul general de design al spațiului.

 2. Tipuri de prelucrare: Există o varietate de tipuri de prelucrare a faianței disponibile pe piață, iar alegerea potrivită poate adăuga un element distinctiv designului tău. Iată câteva exemple:

  • Gresie și faianță lucioasă: Acest tip de prelucrare oferă un aspect strălucitor și elegant. Este potrivit pentru a crea un spațiu luminos și luxos, cum ar fi băile și bucătăriile moderne.

  • Gresie și faianță mată: Această prelucrare oferă un aspect mai sobru și rezistent la zgârieturi. Este potrivită pentru a crea un stil minimalist sau rustic în bucătărie, baie sau living.

  • Gresie și faianță texturată: Prezintă suprafețe cu modele și texturi reliefate. Acest tip de prelucrare poate adăuga adâncime și interes vizual spațiului, fiind ideal pentru peretele de accent sau podelele din zona de intrare.

 3. Alegerea chitului pentru placarea plăcilor: Chitul pentru placarea plăcilor este un element important în procesul de instalare a gresiei și faianței. Alegerea corectă a chitului poate influența aspectul final și durabilitatea lucrării. Iată câteva aspecte de luat în considerare:

  • Culoarea chitului: Chitul poate fi ales pentru a se potrivi cât mai bine cu culoarea plăcilor sau pentru a crea un contrast vizual. De exemplu, utilizarea unui chit de culoarea plăcilor poate crea un aspect uniform, în timp ce un chit contrastant poate evidenția fiecare plăcuță în parte.

  • Rezistența și impermeabilitatea: Asigură-te că alegi un chit rezistent la apă și umiditate, mai ales pentru zonele expuse la umezeală, cum ar fi băile și bucătăriile. Aceasta va preveni deteriorarea chitului în timp și apariția infiltrărilor de apă.

  • Durabilitatea și flexibilitatea: Chitul ar trebui să fie suficient de durabil pentru a rezista uzurii și mișcărilor naturale ale plăcilor. Verifică specificațiile producătorului și asigură-te că alegi un chit potrivit pentru tipul de spațiu și traficul la care va fi supus.

  • Aplicare ușoară și curățare: Alege un chit care să fie ușor de aplicat și de curățat. Un chit cu o consistență adecvată și care nu se murdărește sau nu se decolorează în timp va facilita procesul de instalare și întreținere.

Decorarea cu faianță poate transforma complet aspectul unui spațiu, oferindu-i un stil și o personalitate aparte. Atunci când alegi gresia și faianța, ia în considerare tendințele actuale în culori și nuanțe, precum și tipurile de prelucrare care se potrivesc cel mai bine cu stilul dorit.

De asemenea, asigură-te că alegi un chit de calitate, rezistent și potrivit pentru spațiul și nevoile tale. Consultă experții în domeniu pentru a primi sfaturi suplimentare și asigură-te că alegi materiale durabile și de înaltă calitate pentru un rezultat final de succes.

Alegerea modelelor care sunt ușor de igienizat este importantă, mai ales în zonele precum băile și bucătăriile, unde curățenia și igiena sunt prioritare. Iată câteva aspecte de luat în considerare în acest sens:

 1. Suprafața netedă: Optează pentru modele cu o suprafață netedă și uniformă, care să nu permită acumularea murdăriei sau bacteriilor. Plăcile cu texturi și modele complexe pot fi mai dificil de curățat, deoarece pot aduna reziduurile în golurile lor.

 2. Finisaj rezistent la pete și murdărie: Unele finisaje speciale, cum ar fi gresia și faianța cu un strat protector împotriva petelor și murdăriei, pot fi o alegere excelentă pentru a asigura o igienă ușoară și întreținere convenabilă.

 3. Grout rezistent și ușor de curățat: Acordă atenție și chitului utilizat pentru placarea plăcilor. Optează pentru un chit rezistent la pete, murdărie și mucegai. Există și chituri antimicrobiene care pot preveni dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului.

În ceea ce privește dimensiunea plăcilor de gresie și faianță, nu există o regulă strictă, ci depinde de preferințele personale și de dimensiunea spațiului în care urmează să fie utilizate. Cu toate acestea, iată câteva considerații generale:

 1. Plăci mari: Plăcile mari, cum ar fi cele cu dimensiuni de 60x60 cm sau chiar mai mari, pot oferi un aspect modern și spațios încăperii. Acestea pot reduce numărul de îmbinări și pot crea o senzație de continuitate.

 2. Plăci medii: Plăcile cu dimensiuni medii, cum ar fi cele de 30x30 cm sau 45x45 cm, sunt versatile și pot fi utilizate într-o varietate de spații. Acestea pot fi mai ușor de instalat și de gestionat, mai ales în încăperi mai mici.

 3. Mozaicuri: Mozaicurile, care constau în plăci mai mici, pot fi utilizate pentru a crea modele și detalii decorative. Acestea sunt ideale pentru a adăuga un accent vizual în anumite zone, cum ar fi spătarele în bucătărie sau zona dușului în baie.

În ceea ce privește piesele rectificate și nerectificate, acestea se referă la marginile plăcilor și pot influența aspectul și procesul de instalare. Iată diferențele cheie:

 • Piese rectificate: Acestea au margini tăiate cu precizie și uniformitate. Plăcile rectificate permit o instalare cu rosturi mai mici, ceea ce creează o suprafață mai netedă și mai uniformă. Acestea sunt recomandate în special pentru modele moderne sau minimaliste, unde se dorește o linie fină între plăci.

 • Piese nerectificate: Acestea au margini netede și ușor rotunjite. Plăcile nerectificate necesită rosturi mai mari pentru a compensa mici diferențe în dimensiunea și formă plăcilor. Acestea pot adăuga un aspect mai tradițional sau rustic și sunt mai ușor de instalat, deoarece permit o toleranță mai mare în ajustarea plăcilor.

În final, alegerea între piese rectificate și nerectificate depinde de preferințele estetice și de stilul dorit pentru spațiul tău.

În concluzie, atunci când alegi gresia și faianța, asigură-te că optezi pentru modele ușor de igienizat, cu suprafețe netede și finisaje rezistente la pete și murdărie. Dimensiunea plăcilor depinde de preferințele personale și de dimensiunea spațiului, iar alegerea între piese rectificate și nerectificate depinde de stilul și aspectul pe care îl dorești să-l obții. Consultă experți în domeniu pentru sfaturi suplimentare și asigură-te că ai informațiile necesare pentru a face cea mai bună alegere pentru spațiul tău.

Alegerea texturii potrivite pentru gresie și faianță depinde de locația și utilizarea spațiului. Iată câteva aspecte de luat în considerare:

 1. Suprafață netedă: Suprafața netedă este potrivită pentru zonele în care nu există riscul de alunecare, cum ar fi peretele din living sau baia în care nu este expusă direct la apa de duș sau la stropirea apei.

 2. Textură ușor antiderapantă: Pentru zonele cu risc mai mare de alunecare, cum ar fi podelele din băi, dușuri, bucătării sau terase exterioare, se recomandă o textură ușor antiderapantă. Aceasta poate fi obținută prin utilizarea plăcilor cu o suprafață ușor structurată sau cu relief, care oferă aderență suplimentară.

 3. Textură antiderapantă: Pentru zonele cu expunere mare la apă sau umiditate, cum ar fi piscinele sau spațiile exterioare acoperite, este important să se aleagă o textură antiderapantă. Aceasta poate fi obținută prin utilizarea plăcilor cu un finisaj mai gros, cu texturi pronunțate sau cu inserturi speciale antialunecare.

În ceea ce privește clasificarea rezistenței la alunecare, aceasta este indicată prin coeficientul de frecare (COF). Cu cât coeficientul de frecare este mai mare, cu atât suprafața este mai rezistentă la alunecare. De obicei, producătorii clasifică gresia și faianța în următoarele categorii:

 • R9: Suprafață ușor alunecoasă, potrivită pentru zone cu trafic scăzut sau interioare.

 • R10-R11: Suprafață mediu antiderapantă, potrivită pentru zone cu trafic mediu sau pentru băi și bucătării.

 • R12-R13: Suprafață foarte antiderapantă, potrivită pentru zone cu trafic intens sau zone umede cu expunere mare la alunecare, cum ar fi piscinele și spațiile exterioare.

Este important să consulți specificațiile producătorului și să verifici clasificarea rezistenței la alunecare pentru a te asigura că alegi plăci potrivite pentru spațiul tău și pentru a preveni riscul de alunecare și accidente.

Alegerea texturii potrivite depinde de locația și utilizarea spațiului. Optează pentru suprafețe netede în zonele fără risc de alunecare și pentru texturi antiderapante sau ușor antiderapante în zonele umede sau cu trafic intens.

Verifică clasificarea rezistenței la alunecare pentru a alege plăci cu coeficient de frecare adecvat pentru spațiul tău.Este recomandat să consulți și să obții sfaturi de la experți înainte de a face o alegere finală în ceea ce privește textura și clasificarea rezistenței la alunecare a gresiei și faianței pentru a asigura un mediu sigur și practic.

Ghid practic pentru alegerea potrivita a gresiei si faiantei
Înapoi

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.

 • Amenajarea mansardei: +99 de idei si modalitati simple de amenajare a mansardei

  Amenajarea mansardei: +99 de idei si modalitati...

  Mansarda poate oferi o oportunitate fantastică de extindere a locuinței Amenajarea unei mansarde poate fi o modalitate minunată de a exploata și a transforma un spațiu adesea subutilizat într-o cameră...

  Amenajarea mansardei: +99 de idei si modalitati...

  Mansarda poate oferi o oportunitate fantastică de extindere a locuinței Amenajarea unei mansarde poate fi o modalitate minunată de a exploata și a transforma un spațiu adesea subutilizat într-o cameră...

 • Redefinirea tradiției pentru stilul de viață contemporan

  Transformarea unei case batranesti de la tara i...

  Redefinirea tradiției pentru stilul de viață contemporan Casa bătrânească de la țară are un farmec unic și o istorie bogată, dar adesea necesită modernizări pentru a răspunde cerințelor stilului de...

  Transformarea unei case batranesti de la tara i...

  Redefinirea tradiției pentru stilul de viață contemporan Casa bătrânească de la țară are un farmec unic și o istorie bogată, dar adesea necesită modernizări pentru a răspunde cerințelor stilului de...

 • Inspiratii pentru decorarea peretilor

  Inspiratii pentru decorarea peretilor

  Transformă-ți spațiul într-un loc cu personalitate Decorarea pereților reprezintă unul dintre cele mai eficiente și accesibile moduri de a-ți transforma locuința sau orice alt tip de spațiu într-un mediu plin...

  Inspiratii pentru decorarea peretilor

  Transformă-ți spațiul într-un loc cu personalitate Decorarea pereților reprezintă unul dintre cele mai eficiente și accesibile moduri de a-ți transforma locuința sau orice alt tip de spațiu într-un mediu plin...

1 din 3